Press

10/08/2023 Δήμος Επιδαύρου Εικαστική Έκθεση "Πράξεις"

Ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023 στις 20:30 την Ομαδική Εικαστική Έκθεση ΠΡΑΞΕΙΣ, η οποία θα φιλοξενηθεί στο XENIA Επιδαύρου, από 10 έως 20 Αυγούστου 2023.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ευάγγελος Λιούγκας, Εικαστικός
Συντονισμός Έκθεσης: Ευγενία Λιούγκα, Πρόεδρος Κοινότητας Λυγουριού
Διοργάνωση: Δήμος Επιδαύρου
Επιμέλεια καταλόγου, Γραφιστικά: Αγγελίνα Βοσκοπούλου
Εγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023, 20:30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 10 – 20 Αυγούστου 2023

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Παρασκευή  11/8 έως Κυριακή 13/8:  17:00 – 22:00
Παρασκευή  18/8 έως Κυριακή 20/8:  17:00 – 22:00

XENIA Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Τ.Κ. 21052

Πραγματοποιήθηκε η έναρξη της έκθεσης «Μνήμ3ς» και «Απώλ3Ι3ς»

Το εικαστικό Project του Γεώργιου Χουντάλα
Πραγματοποιήθηκε η έναρξη της έκθεσης «μνημ3ς» και «Απωλ3Ι3ς». Υπό την αιγίδα του Δήμου Επιδαύρου με τους εικαστικούς Γεώργιο Χουντάλα και Παναγιώτη Κορωνιωτη παράλληλα με την τελευταία τραγωδία του φεστιβάλ Επιδαύρου «Ιφιγένεια εν αυλίδι».

 

 

Μέσα από τον πολυπρισματικό του κόσμο αλλά και σαν ένας χαμαιλέων της τέχνης αποδίδει με ποιητική αδεία και προσωπικές αφηγήσεις Ενα ευλογημένο συμπόσιο με συνισταμένες τη Χωροχρονική τοπική πολυδιάστατη και μυστηριωδη Ευεξία αλλά και ταυτόχρονα τις αναρίθμητες ιερές μνήμες που κατέληγαν είτε σε θετική έκβαση είτε σε αρνητική των πραγμάτων με συνέπεια την αποδοχή εξ αυτών εκείνων των απωλειών που οδήγησαν τελικά σε λυτρωτική φαρέτρα.

 

 

Μαζί του εκφράζεται ο εικαστικός γλύπτης Τάκης Κορωνιωτης, ο οποίος με την αφηγηματική του σκοπιά αλλά και με το καλέμι λαξευει την δική του θαυμαστή ιστορία μέσα από αργές και αλληλένδετες διαδικασίες δημιουργεί και αυτός τις καταστάσεις εκείνες έχοντας την παράδοση κατά νου αλλά ταυτόχρονα με μία μεταμοντέρνα αντίληψη καταφέρνει να πραγματώσει τις ανησυχίες του. Και οι δύο μαζί ανταμώνουν στην ιδιαίτερη τους πατρίδα την Επίδαυρο γη για να μπορέσουν μέσω του συγχρωτισμου τους να μας ταξιδέψουν σε ένα ατέρμονο ταξίδι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Star.gr

 
 

Ο Γιώργος Χουντάλας στην Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου

Η δεύτερη ατομική του έκθεση παρουσιάζεται στην Μύκονο

Ατομική Έκθεση

Με χαρά προλογίζω την ατομική έκθεση του φίλου μου Γιώργου Χουντάλα στην αίθουσα Ματογιάννι στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Ενορατικός και ενορμητικός μέσα στις αντιθέσεις του ο εικαστικός κόσμος του Γιώργου Χουντάλα. Ένας κόσμος πολυπρισματικός, που λειτουργεί με τις δικές του νόρμες, δομημένος με πολλά στερητικά -α, υλικός όσο και υπερβατικός, με τον χρόνο και το άχρονο, την αίσθηση και  την παραίσθηση, την παρουσία, την απουσία, τους τόπους και την ουτοπία άλλοτε να συμπλέκονται, άλλοτε να ακροβολίζονται σε μια διαρκή φαντασιακή πάλη. Προεξάρχουσα στη ζωγραφική του πράξη η μνήμη, η Μνημοσύνη ως μητέρα των Μουσών κατά τον Αισχύλο, ένα κάτοπτρο, όπου όλοι βλέπουμε τις διαδοχικές όψεις του εαυτού μας, μια οντολογική λειτουργία που συνδέει την αίσθηση με τη νόηση ως μέρος της συναισθηματικής και γνωστικής διαδικασίας.

Χρονικά και χωρικά απεικάσματα, δοσμένα σε ελεύθερη αφαίρεση, που βασίζεται στη δυναμική χειρονομία και το dripping των χρωμάτων, ενσωματώνουν τις προσωπικές αφηγήσεις του καλλιτέχνη, κατατεμαχίζοντας την αισθητηριακή ενότητα του χρόνου και του χώρου «σαν οφθαλμαπάτες», που έγραφε και ο Μαρσέλ Προυστ,  λειτουργώντας πάντοτε, παρά τη φαινομενική τους «τυχαιότητα»,  με εσωτερική λογική, ως μέσο έκφρασης μιας δεδομένης στιγμής,  ως φυσική απόρροια μιας ανάγκης που έλεγε και ο Πόλοκ.  Στο ζωγραφικό έργο του Γιώργου Χουντάλα, ζητούμενο δεν είναι η μορφική αυτονομία της σύνθεσης, μέσα από τη συμβατική σχηματοποίηση όψεων του επιστητού, όσο η οπτικοποίηση της prima idea, που δονούμενα εκφέρεται από τον χρωστήρα, προτείνοντας μέσω της «εμπειρίας του οράν» μιαν άλλη διάσταση του κόσμου. Την πολλαπλότητά του. Την αθέατη πλευρά μιας υπερ-πραγματικότητας, που έγραφε και ο Μπωντριγιάρ.  Έτσι, η χειρονομιακή πράξη αποκτά ποιητική δύναμη – ποίηση σιωπηλή, άλλωστε, η ζωγραφική κατά τον Σιμωνίδη-  που δεν αποσκοπεί στη μίμηση και την επανάληψη, αλλά αποτελεί μια διαδικασία μεταφοράς αισθήσεων, διέγερσης της σκέψης και σύλληψης νοημάτων.

Όλες οι έννοιες ρευστοποιούνται μαζί με τα χρώματα στον καμβά, προτάσσοντας τη μυστηριακή παντοδυναμία της τέχνης που μαζί με τον έρωτα, ως τα αντίπαλα δέη της φθαρτότητας και της οδύνης,  ως τα δύο ανορθολογικά αποτυπώματα στον νομοτελειακό κόσμο προορίζονται αναπόδραστα για την αθανασία. Τα ζωγραφικά αφηγήματα του Γιώργου Χουντάλα, αρθρωμένα σαν ποιητικά πολύπτυχα, σαν μουσικά σημεία σε μια συμπαντική συμφωνία, που δένουν λυρικά το δαιδαλώδες του υποσυνείδητου με τη δημιουργική έκσταση της στιγμής, ενεργοποιούνται μαζί με τα μνημονικά ίχνη της γενέθλιας αργολικής γης κάτω από το ανέσπερο φως της Δήλου, αντανακλώντας ακόλουθα τις χρωματικές τους διατυπώσεις στον αιώνιο καμβά. Στο εκτυφλωτικό. Στο διηνεκές. Στο ανεξάντλητο λευκό της Μυκόνου.

 

Ευαγγελία Θ. Καϊράκη

Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ

Μέλος της ΕΕΙΤ

 

 

 

 

 

 

 

Star.gr

 

 

Από τις 22 εως τις 31 Ιουλίου 2022 διαρκεί  η ατομική έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιώργου Χουντάλα στην αίθουσα Ματογιάννι στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.